Šarenolikost, energija, veseli tonovi i ozbiljni tekstovi su ono što karakteriše bend Neozbiljni Pesimisti. Ovaj bend nikoga ne ostavlja ravnodušnim, ili Vam se svide ili ne. Paralelno dok je u toku turneja povodom izlaska prvog albuma bend privodi kraju drugi album. Recenziju prvog albuma možete pročitati u novom broju Nocturne magazine, a u redovima ispod nešto više o radu bendu rekao je bubnjar Davor Demonja.

Hajdemo prvo da napravimo kratak rezime prvog albuma i svega što se dešavalo i još se dešava oko ‚‚Neka bude što biti ne može”?
Davor: Posle izdanja prvog albuma, stvari su počele ići nekim svojim tokom, kako smo i očekivali. Dobili smo mnogo poziva za nastupe, emisije, gostovanja, a sve je to dovelo da veći broj ljudi, konačno i čuje za nas. Kompletan tiraž je otišao na svirkama, sem jedne količine koju čuvamo za Evropu (Francuska, švajcarska), gde nam predstoje svirke. Reakcije su fenomenalne, posle svake svirke osvojimo nove istomišljenike, tako da smo zadovoljni živim nastupima. Najbitnije od svega je to, da nas sada ljudi iz regiona, mogu reći konstantno pozivaju na festivale i gostovanja, a to je stepenica više ka cilju koji smo sebi zadali.

Koncertna aktivnost je kulminirala u drugoj polovini prošle godine. Da li je publici i organizatorima trebalo malo više vremena da prihvati AntiGlobalEtnoPunk zvuk ili je nešto drugo u pitanju? I zamolio bih te da za čitaoce Nocturne magazina definišeš šta tačno znači AGEP?
Davor: Pa, obzirom da smo medijski neeksploatisan bend, tempo kojim su organizatori saznali za nas, bio je tačno kakav smo i očekivali. što se prihvatanja tiče, tu nema dileme, to se prihvata na prvu loptu, još kad se proanaliziraju tekstovi, tada se postaje i fan (smeh). Kovanica Antiglobal - po ideji i tekstovima, Etno po motivima, Pank po energiji i opet po tekstovima. Može tako da se tumači.

Dok još traju aktivnosti oko prvog albuma Neozbiljni Pesimisti vredno rade na drugom albumu. Vi ste već predstavili publici deo materijala koji će se naći na drugom albumu...
Davor: Mi smo predstavili većinu materijala sa dugog albuma, 2-3 pesme su na netu, tako da ih publika već uveliko zna, i peva sa nama na svirkama. Mogu reći da je, što se snimanja tiče, album kompletiran. Rade se finalna podešavanja i miks. Veoma smo zadovoljni albumom.

Ko je pratio dešavanja u taboru Pesimista imao je prilike da se informiše da će Vam na drugom albumu gostovati nekoliko osoba. O kome se sve radi i koje su njihove uloge?
Davor: Nećemo sve baš otkrivati, ali evo nekih - Pop i Radule iz Atheista, i glumica Ivana V. Jovanović su gosti na našem prvom spotu koji bi se trebao uskoro pojaviti. Vojislav Killo Killo Malešev (Drum 'n' Zez) takođe je imao svoju glasovnu deonicu u jednoj pesmi.

Nekoliko godina pre izlaska prvog albuma publici ste predstavili Vašu verziju Azrine pesme ‚‚Nedjeljni komentar” koja je u međuvremenu postala deo Vašeg standardog repertoara. Ima li indicija da će se ova pesma naći na drugom albumu?
Davor: Jeste, dobili smo sve pohvale za tu obradu, a i nama se činila dobra, uspeli smo sačuvati senzibilitet originalne pesme, i aranžirali smo je u duhu Pesimista, dodali neke naše melodije. Pesma će se naći na novom albumu. Posada broda zvanog ‚‚Neozbiljni Pesimisti” je brojna što se odražava na šarenolikost muzike koju stvarate. Kako uspevate da sve uklopite u jednu celinu? Davor: Posada broda Pesimista je vrlo šarena po muzičkim interesovanjima, ali nas na istoj palubi odrzava pravo prijateljstvo. Pesmu radimo dok svi ne budu zadovoljni. Ima ljubitelja žešćeg zvuka u bendu, i malo smo se igrali, ubacivali i teškometalne gitare, radili molsko-durske promene, čega baš i nije bilo na prvencu. U 50% slučajeva, naš gitarista donese poluuradjenu pesmu, a ostatak benda je muzički "isčaši", da bude šašavo i neobično. Najviše smo se igrali sa pesmom "Vodiči", i mislim da nam je ta pesma veliki adut, i mozda neka smernica za dalji rad.

Prvi album je pratilo i nekoliko veoma zanimljivih spotova. Da li su u planu i spotovi za drugi album?
Davor: U planu nam je 4 ili 5 spotova - pola albuma (smeh), saradnju nastavljamo sa Milanom Đurđevićem, koji radi i prvi prateći spot ovog albuma. On nam je i radio sve prethodne spotove. Naravno, radićemo i sa još nekim ljudima, otkrićemo kad za to dođe vreme.

Toliko toga si rekao o drugom albumu, a nisi najvažnije – kada se može očekivati da će drugii album ugledati svetlost dana? I da li će biti nastavljena saradnja sa SKC NS ili je neka druga opcija u pitanju?
Davor: Drugi album možemo očekivati na leto-jesen 2011., ali sve su to stvari na koje mi ne utičemo. Moguce da bude i tek iduća godina. Nastavljamo saradnju sa SKC NS.

Za kraj, poruka narodu i narodnostima glasi...
Davor: Poruka bi glasila ovako: "Pa, nemojte to ljudi!".

Scroll to Top