Nakon napuštanja svog prvog benda AIRBAG (nekadašnji THE BOYLERS) čiji je bio osnivač, basista, a kasnije i pevač, Igor Olujić odlučuje da uz pomoć svog prijatelja i gitariste Borisa Mišića (KONTRA) oformi novi sastav drugačijeg žanrovskog opredeljenja. Bend je nastao 2001. godine, prvo u teoriji, još uvek bez članova, ali sa idejom o čemu želi da peva i pred sobom razne društveno političke i socijalne probleme koji su izvirali nakon petooktobarskih promena od kojih se mnogo više očekivalo. Tako da je to vreme od euforije do izgubljene svake nade bilo inspiracija da se pišu što mračniji tekstovi koji su upakovani u veselu i poletnu muziku koja figurativno predstavlja neki novi optimizam. Tako se došlo do naziva benda NEOZBILjNI PESIMISTI što u stvari znači OPTIMISTI. Utvrđen je i muzički pravac koji je u osnovi imao tada nadolazeći vorld mjuzik. Smišljena je kovanica ANTI GLOBAL ETNO PANK koja će u budućnosti biti muzički pravac benda i njegov zaštitni znak.

Početkom 2002.godine bendu se pridružuju basista Dejan Purić (KONTRA) perkusionista Denis Jerbić (AIRBAG) i braća Demonja Davor i Damir (INDIFERENCIJA) na bubnjevima i klavijaturi tj. harmonici. Grupa kreće sa radom koji je prekinut odlaskom u vojsku Igora Olujića 2002. a zatim i Davora Demonje 2003.godine. Sredinom 2004. bend se ponovo okuplja i nastavlja sa probama kao sedmorka jer novi član postaje klarinetista Peđa Maćuš koji do tada nije imao iskustvo rada sa bendovima. Nastavlja se rad na pesmama koje su promovisane na prvom nastupu 2005. godine. Nakon toga ređaju se koncerti koji su uglavnom u Somboru i okolini. NEOZBILjNI PESIMISTI ubrzo dobijaju status lokalne atrakcije, što potvrđuju pobedom na kulskoj gitarijadi 2006. godine. Posle ove pobede grupi se priključuje kulski multiinstrumentalista Igor Martinko, član vrbaških TUNDRA koji u Neozbiljnim pesimistima svira violinu i trubu tako da se dolazi do konačne forme benda.

Intenzivira se rad na materijalu koji je snimljen 2008. u studiju “SHAC” u Somboru ali se na izlazak albuma prvenca čekalo sve do 2010. kada ga u aprilu objavljuje Studentski kulturni centar Novi Sad. Album “NEKA BUDE ŠTO BITI NE MOŽE” ubrzo dobija veoma pozitivne ocene muzičkih kritičara u Srbiji i inostranstvu, što, uz prve spotove (Ogledalo i Narodno veselje) koji osvajaju vodeća mesta domaćih top lista i gostovanja u raznim televizijskim emisijama, omogućava bendu da svoje delovanje proširi kako u Srbiji tako i u delovima bivše Jugoslavije. Ređaju se nastupi u Beogradu, Novom Sadu, na festivalu EXIT, manifestaciji Ritam Evrope i na festivalima u Bosni.

Kako je proteklo dosta vremena od snimanja prošlog albuma, bend je vrlo brzo nakon izlaska albuma prvenca počeo snimanje drugog u novosadskom studiju “DOREMI” i to sa novim basistom Draganom Tomićem (INDIFERENCIJA) koji se grupi priključio neposredno pred izlazak prvog albuma. Već u martu 2011.godine izlazi spot za novu pesmu Divan dan u kojoj gostuju članovi novosadske grupe ATHEIST RAP. Spot provodi mesec dana na MTV top listi, tri nedelje na prvom mestu kultne emisije RTV “GRUVANjE“. Ovaj spot je najavio izlazak albuma “OMLADINCI KUD’ STE POŠLI” koji se pojavljuje u martu 2012. u izdanju SKC-a Novi Sad. Pesimisti postaju jedan od traženijih bendova nove srpske rok scene što dokazuje nastup na proslavi emitovanja stote emisije Gruvanja i veliki broj nastupa na festivalima u Sloveniji (Celje, Maribor), Skavil festival na Krku – Hrvatska, festivali u Bosni (Goražde i Gradiška)…

Pesimisti 2011. započinju inostranu karijeru turnejom po Francuskoj i Švajcarskoj čiji su delovi zabeleženi filmskom kamerom i pretočeni u spot za pesmu “Sunce tuđeg neba” sa drugog albuma. Krajem 2011. godine, odmah nakon pojavljivanja drugog studijskog albuma u cilju što bolje koncertne promocije i još boljeg i kvalitetnijeg zvuka, bend odlučuje da dalje nastavi rad kao devetorka i tako gitarista Boris Golub (LINE OUT) postaje novi član NEOZBILjNIH PESIMISTA.

Početkom 2012 . godine izašao je spot "Sve na silu" koji je stigao na vodeća mesta mnogih top lista. Bend je proveo radno celu godinu, imao zapažene nastupe na nekoliko značajnijih festivala u regionu, gde se izdvajaju Kulpin Fest i kultni Nišville festival na kojima su i napravljeni odlični live snimci. Imali su tu čast da sviraju na proslavi 55 godina postojanja kultne emisije "Randevu sa muzikom", i u avgustu po prvi put nastupaju u Poljskoj. Leto i početak jeseni su bili rezervisani za nekoliko nastupa u Sloveniji, Bosni, takodje po 3. put za redom poseta FEP-u u Bačkoj Palanci. U septembru je izbačen spot za pesmu "Centrifuga" , potom sledi nastup na FER Brucošijadi u Zagrebu. U Novembru bend putuje u Poljsku u okviru Radio Kafana FM turneje, i tom prilikom posećuje 5 najvećih gradova ( Wroclaw, Poznan, Gdynia, Varšava i Krakow) gde nastupa u prepunim klubovima. U Decembru je bend dobio do tada najveće priznanje, Pesimisti su izabrani za BEND GODINE, u emisiji Gruvanje! Kraj godine, i početak 2013. je obeležen nastupom na trgu u Somboru.

2014.  nastavlja se sa svirkama po Srbiji,Hrvatskoj, Sloveniji a nakon nastupa u Poljskoj Dragan Tomić i Boris Golub odlaze iz grupe. Mesto za bas gitarom preuzima Srđan Vinkov a za gitarom Zoltan Katona. Sledi uvežbavanje nove postave i koncertna pauza a to vreme se koristi i za rad na novim pesmama koje bi trebale da se nadju na trećem studijskom albumu. Od marta 2015 kreću nasupi sa novom postavom: Subotica, Bačka Palanka, Novi Sad kao predgrupa benda Kultur shock zatim EXIT 2015, Slovenija...Pred kraj godine po ideji Lazara Mustura nastala je navijačka pesma koja se dopala organizaciji Evropskog vaterpolo prvenstva u Beogradu 2016. i postaje zvanična navijačka himna vaterpolo reprezentacije Srbije. Uradjen je promotivni spot za vaterpolo himnu i niz promotivnih nasupa koji su doprineli popularnosti u širim narodnim masama a Neozbiljni pesimisti nastupaju na balkonu gradske skupštine Beograda pred hiljadama ljudi zajedno sa vaterpolistima na njihovom dočeku povodom osvajanja zlatne medalje.

Pored svirki u Srbiji značajan je nastup u Bugarskoj u prestoničkom klubu "LIVE AND LOUD" gde se otvorila mogućnost nastupa po Bugarskoj i osvajanja i ovog tržišta. Sa istim namerama 31. avgusta je zakazan nastup u Solunu.

Scroll to Top