Somborski mnogoljudni bend Neozbiljni pesimisti na svom albumu prvijencu ne svira ni toliko neozbiljno ni toliko pesimistično. Poleđinu albuma krasi uputa za upotrebu 'anti-global-etno-punk', a stihovi na ploči otkrivaju da im je jezičina duga od Sombora do Beograda i natrag.

Izdan od strane Studentskog kulturnog centra Novi Sad, "Neka bude što biti ne može" osvaja svojom melodijskom invencijom, ritmičkom žestinom i gorkim tekstovima. Ovaj je album napravila skupina momaka koju je valjda nemoguće impresionirati bilo čim, njihova razmišljanja su kritička i polaze od opravdanih pretpostavki, što će reći da u ova opaka, recesivna i nesigurna vremena imaju opasni hobi, a to je razmišljanje svojom glavom. Na bilo kakvo nametanje sile odgovorit će deset puta jačom protusilom, soničnim udarima koji će nasilnicima nanijeti višestruke gubitke u ljudstvu i tehnici.

Nakon kraćeg govornog uvoda kreće teška artiljerija po Grand produkciji (firmi koja je u vlasništvu Lepe Brene i koja proizvodi kulturno-glazbenu antimateriju - svatko tko se vozio autobusom kroz Srbiju zna što znači kada šofer stavi DVD "Zvezde Granda") u "Hit Paradi", podebljavaju u "Narodnom veselju" (zašto su tu stvar reprizirali na kraju ploče?), osvrću se na socijalno stanje u Srbiji, na način da se žitelji i drugih republika u tome prepoznaju ("Sada se stvarno više nema kuda, došli smo do kraja, moraćemo zbog raznih luda žrtvovati svoja jaja").
Po svom stavu podsjećaju na Kawasaki 3p, ali su sofisticiraniji i lepršaviji u izvedbi (zvuk im nije toliko prodoran), a sumorniji u stihovima. Za razliku od Kawasakija, Pesimisti se više oslanjaju na klarinet, violine, te na vojvođanske drmeše provučene kroz prizmu punka.
Najbolja pjesma na albumu je i najmanje tipična za njih, no unatoč tome, savršeno odgovara ukupnoj dinamici: intimna ispovijed narkomana koji razmišlja o skidanju (osobna interpretacija), "Kristalno čist", unosi ogromne količine nepatvorene ranjivosti i kao takva sjajan je balans manje ili više lajavim komentarima na opću socijalnu situaciju u "Regionu".
Ovim su se albumom Neozbiljni pesimisti nametnuli kao jedan od najzanimljivijih bendova mlađe generacije na području bivše Jugoslavije.

Scroll to Top